Schiphol-CIO Sjoerd Blüm heeft de CIO Magazine Innovation Award gewonnen voor de meest innovatieve IT-leider van Nederland. Hij won de prijs voor zijn sterk op vernieuwing gerichte rol en leiderschap. Andere winnaars waren dit jaar het samenwerkingsverband van Damen Shipyards en TCS, het SurePay-initiatief bij Rabobank en Spike Technologies.

De jury roemde Blüm tijdens de uitreiking op het CIO&CDO Insights-congres in Nieuwegein voor het stimuleren en realiseren van baanbrekende innovatie binnen de diverse onderdelen van de nationale luchthaven. Hij richt zich daarbij op uiteenlopende stakeholders: luchtvaart-maatschappijen, passagiers, medewerkers en de totale ‘airport community’ bestaande uit op en rond Schiphol gevestigde ondernemingen.

Goed voorbeeld

“Sjoerd Blüm geeft als leider het goede voorbeeld”, oordeelde juryvoorzitter Eric Wesselman (KPMG) van de CIO Magazine Innovation Awards. “Hij geeft richting, stimuleert autonomie en zelfsturing, hij is adaptief en zoekt continu naar verbetering.” In het oog springende voorbeelden van innovaties zijn een verbeterde bagage-scan, een volledig zelfsturende gate-brug en diverse initiatieven op het gebied van communicatie.

Andere genomineerden in deze categorie waren Peter Vieveen (DAMA NL), Ralf de Haan (PON Holdings) en Derek Roos (Mendix). Allemaal mensen die volgens de jury conventies hebben doorbroken, visie hebben getoond en hun organisatie hebben meegenomen om tastbare resultaten te behalen.

Herpositionering

De CIO Magazine Innovation Award 2020 voor het meest innovatieve B2B-project of programma ging naar Damen Shipyards, dat in samenwerking met onder meer Tata Consultancy Services diverse innovatieve projecten realiseerde. “Neem het Connected Vessel Platform op basis van een geïntegreerde IoT-omgeving. Damen herpositioneert zich daarmee als een digitale maritieme solution-provider die een leidende rol aanneemt in een ecosysteem van meerdere leveranciers in de sector”, zo stelde de jury.

Andere genomineerde projecten en programma’s waren initiatieven van Alliander (intelligentie in de meterkast), Univé & TEKsystems (IoT-platform ter voorkoming van incidenten bij boeren), Royal FloraHolland, Xebia en AWS (digitalisering van de keten: kwekers, veiling en kopers), Rabobank Fundr (inzet van AI bij kredietaanvragen vanuit het MKB) en Rijkswaterstaat (een generieke IoT-inwinketen waarop momenteel het Landelijk Meetnet Water wordt aangesloten en waarop in de toekomst een plethora aan sensoren kan worden gekoppeld).

Anti-pestconsortium

In de categorie B2C van de projecten en programma’s ging de award dit jaar naar SurePay, een spin-off van Rabobank en het bedrijf achter de IBAN-naamcheck ter voorkoming van fraude. “SurePay toont aan dat in samenwerking met banken en de Betaalvereniging een service kan worden opgezet met grote impact op het voorkomen van fraude, als eerste in de wereld”, constateerde jurylid Teun van der Vorm, CIO van DTG Media.

Andere genomineerden waren het gezondheids-platform Open Line, het door Motiv geïnitieerde en ondersteunde Consortium Tegen Cyberpesten en Invisible Tickets van ING in samenwerking met TCS, dat toegangs- en treinkaartjes op de mobiele telefoon mogelijk maakt.

De jury zocht in deze en eerdergenoemde B2B-categorie met name naar samenwerkingsverbanden tussen meerdere partijen. “Het is goed om te zien dat bedrijven en marktpartijen steeds nadrukkelijker gezamenlijk naar buiten treden”, constateerde Rob Beijleveld, CEO ICT Media en initiatiefnemer van de awards.

Duurzame missie

De CIO Magazine Innovation Award voor de meest innovatieve start-up, scale-up of ‘challenger’ van 2020 ging naar SPIKE Technologies en de voortrekkers Bas Verkaik en Maartje Verhoek. Met de ontwikkeling van een hoogwaardig modulair batterijsysteem wil SPIKE autofabrikanten in staat stellen om meer levensvatbare elektrische alternatieven op de markt te brengen tegen zeer concurrerende kosten.

Met name de potentie en de duurzame missie van dit Nederlandse initiatief maakte indruk op de jury. Andere genomineerden bij de startups, scale-ups en challengers waren Pacmed, Talaria en Tranzer.

Jury 2020

De jury van de CIO Magazine Innovation Awards bestaat uit: Eric Wesselman, Juryvoorzitter en Partner & Head of Digital Transformation Advisory KPMG; Ben van der Burg, COO Triple & Anchorman/Columnist BNR Nieuwsradio; Teun van der Vorm, CIO bij DPG Media; Anja Dekhuijzen, Advocaat bij Whitebridge Advocatuur; Tjibbe van der Zeeuw, Co-Founder & Partner Squadra Matching & Search; en Rob Beijleveld, CEO ICT Media & Uitgever CIO Magazine.

Bekijk de foto’s van CIO&CDO Insights.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam