Iedere CxO onderkent de noodzaak van een meer op de digitale wereld afgestemde bedrijfsvoering. Maar hoe geef je daar handen en voeten aan in een traditionele omgeving? Dat is de vraag waar Robert van Riessen twee jaar geleden tijdens zijn aantreden als Global Head of IT bij Teijin Aramid zelf voor stond. Zijn vragen, vorderingen en geleerde lessen vormen op 26 november tijdens CIODAY mogelijk nuttige handvatten voor technologieleiders in een vergelijkbare context.

Van Riessen leidt sinds november 2017 een belangrijke digitale transformatie bij het in Arnhem gevestigde chemiebedrijf, dat wereldmarktleider is in aramide-oplossingen. Die verandering moet Teijin Aramid klaar maken voor verdere wereldwijde groei. De huidige Global Head of IT heeft een verleden bij onder meer Atos, FrieslandCampina, Liberty Global en Accenture. Een technologie-evangelist, die overal de deuren opentrekt om binnen de beoogde digitale journey alles en iedereen met elkaar samen te laten werken. “Die rol heb ik wederom op me genomen”, zegt hij zelf.
 

Kleine stapjes

Eén van de dingen die hij gaandeweg heeft geleerd is dat een ingrijpend veranderproces in kleine stapjes gaat. “Veel mensen zijn sterk gericht op hun vertrouwde werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Daarbij maken ze gebruik van de werkwijzen, structuren, raamwerken en technologische hulpmiddelen die ze door en door kennen. Ik probeer ze te laten zien en ontdekken wat er allemaal nog meer mogelijk is, bijvoorbeeld met kleinschalige trajecten en experimenten.”

Daarbij stapt Robert van Riessen indien nodig af van de traditionele manier waarop projecten worden opgepakt: via de watervalmethode in vaste fasen naar de gewenste businessuitkomst. “Zaken worden dan al snel te zwaar en te groot. Soms kun je beter een klein proeftraject doen om er relatief snel achter te kunnen komen wat een nieuwe technologie of activiteit waard is. Indien succesvol kan zoiets altijd nog onderdeel worden van een groter plan. De start van iets nieuws kan heel goed kleinschalig, ook omdat het minder pijn doet wanneer iets geen succes blijkt.”
 

Overeenkomsten

De Global Head of IT van Teijin Aramid kijkt graag bij andere bedrijven en vakgenoten om ideeën op te doen, die hij vervolgens intern gebruikt en deelt. Onlangs bezocht hij zijn collega Leo Brand, CIO van Vopak. “Onze organisaties hebben naast de vele verschillen de nodige overeenkomsten. Zij doen opslag en overslag, wij zijn een chemiebedrijf. Maar we opereren allebei in een industriële omgeving met vergelijkbare zaken op het gebied van veiligheid en processen. Vopak doet veel op het gebied van IoT met sensoren, big data en connectiviteit. Ook wij zijn daarmee bezig.”

“Data wordt gezien als een IT-ding terwijl integratie van IT en OT op termijn onvermijdelijk is”

Een grootscheepse transitie naar een meer digitale bedrijfsvoering is in zo’n omgeving nog niet zo gemakkelijk. Hoewel de operationele technologie (OT) een zeer grote datacomponent heeft, is een koppeling van de fabriekssystemen aan de IT niet vanzelfsprekend. Van Riessen: “Data wordt toch nog vooral gezien als een IT-ding, al begint men steeds meer in te zien dat, in het kader van industriële automation, integratie van IT en OT op termijn gewenst is.”
 

Meedenken

De digitale veranderingen bij Teijin Aramid zijn ooit gestart als een ERP-traject, dat intussen is uitgegroeid tot een volwaardige businesstransformatie. “Onze technologiepartner richt zich daarbij naast advisering vooral op concrete en praktische aspecten. Meedenken en meewerken, en dat is precies wat ik van een dergelijke partij verwacht. Verder werken we met een low-code ontwikkelplatform. Ook daarmee zijn we klein begonnen, wat tegen bescheiden kosten goed werkte. We staan nu voor de keuze om het al dan niet op te schalen. Clouddiensten waren oorspronkelijk bedoelt om flexibel op en af te schalen – ‘pay as you g(r)o(w)’, maar in de praktijk loop je direct al tegen enorme investeringen aan. Dat vergt weer een businesscase en maakt de adoptie soms weer lastig.”

Inmiddels zijn in de basis overigens flinke stappen gezet. “Een groot deel van de technologie was verouderd en er was onvoldoende geïnvesteerd in modernisering van zowel applicaties als infrastructuur. Twee jaar geleden was de ‘cloud nog fout’. In anderhalf jaar tijd is de stap gemaakt naar de Azure-stack in de public cloud. Onze mensen moeten door al deze veranderingen wel nieuwe kennis en vaardigheden ontwikkelen. Zeker met oog op de toekomst.”
 

Snelheid

Uiteindelijk is de belangrijkste uitdaging het ontwikkelen van snelheid, vanuit de beperkingen van een legacy-omgeving. Hoe maak je vanuit daar de transitie naar alle nieuwe technologische mogelijkheden? Robert van Riessen heeft er wel ideeën over, die hij tijdens de discussietafel op CIODAY graag wil toetsen. Waar veel CIO’s werken aan hun digitale agenda door samen met de business naar nieuwe mogelijkheden te kijken, wil hij dat vanuit de OT gaan doen: het koppelen van de bedrijfsprocessen aan de (big) data uit het manufacturing-domein. “Tijdens een discussietafel op CIODAY ga ik graag de dialoog aan met andere technologie-verantwoordelijken die dat ook willen of misschien al hebben gerealiseerd.”

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam