Richard Bras (ING): ‘Platformen zijn de toekomst’

ING heeft al jaren geleden de ambitie uitgesproken om een technologiebedrijf te worden, vertelde Richard Bras in juni op CIO Inspire. De binnen eigen gelederen ontwikkelde Touchpoint-omgeving stond en staat hierbij als platform-enabler centraal. Bras vertelde vanuit het perspectief van ‘product owner’ over de totstandkoming ervan. Ook de partnerrelatie met F5 kwam daarbij aan de orde.

“In de bancaire wereld is het al lang niet meer mogelijk je te onderscheiden met generieke diensten zoals betalingsverkeer”, aldus Bras. “Het gaat om meer: een betere en gedifferentieerde customer experience bieden.” Hij vertelde tijdens CIO Insights hoe ING een platform ontwikkelt voor eigen ontwikkelaars internationaal, maar ook voor externe partijen. “ING wordt zo de techspeler die we willen zijn.”

“Platformen zijn de toekomst”, stelde hij. “Ze zijn het succesverhaal van het digitale tijdperk. De hoogst gewaardeerde bedrijven zijn allemaal platformbedrijven: klantgericht, schaalbaar, grenzenloos, open, eenduidig. Door het netwerkeffect neemt bij elke nieuwe gebruiker de waarde van het platform toe.”

ING krijgt als bank te maken met concurrentie van andersoortige platformspelers. Dat leidde tot de ontwikkeling van een eigen wereldwijde platform-omgeving, als alternatief voor lopende decentrale initiatieven. Daarmee is men klaar voor diverse nieuwe technologische en andere ontwikkelingen zoals PSD2 en open banking.

F5 levert hierin de technologie voor de API-gateway richting derde partijen. “We doen aan twee kanten mee”, vertelde Pieter Slavenburg van genoemde partner. “We ondersteunen ING bij de bouw van het platform met onze NGINX-open source-technologie en daarnaast zorgen we voor de security.”

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam