Landen die al langere tijd digitaal aan kop lopen krijgen steeds vaker te maken met nieuwe en dynamische ‘concurrenten’ van over de hele wereld. Terwijl landen als de VS, Zweden en Singapore vaak worden gezien als digitale voorlopers, duidt een nieuwe studie van de ESCP Business School Berlin er op dat zij niet noodzakelijkerwijs tot de groep zogenaamde ‘digital risers’ behoren. Alleen Singapore heeft heeft zijn relatieve positie ten opzichte van de laatste drie jaar iets weten te verbeteren.

De VS en Zweden hebben in feite terrein verloren in dezelfde periode. “We zitten midden in een digitale revolutie die waarschijnlijk wordt versneld door de covid-19 pandemie,” zegt Philip Meissner van het European Center for Digital Competitiveness van de ESCP. Van alle onderzochte laden is Nederland is overigens de kleinste verliezer.

Binnen de G7 kon boekte Frankrijk tussen 2017 en 2019 de meeste vooruitgang qua relatief digitaal concurrentievermogen, waardoor het land de top digital riser in deze groep is. Omgekeerd gelden Italië en Duitsland als de sterkste dalers binnen de G7. Het rapport analyseert en rangschikt de veranderingen in het digitale concurrentievermogen van landen over de hele wereld in de laatste drie jaar en is gebaseerd op data van het Global Competitiveness Report van het World Economic Forum (WEF).

De rangschikking laat ook een duidelijke dynamiek zien tussen de twee globale digitale supermachten. China heeft aanzienlijk gewonnen aan digitaal concurrentievermogen, terwijl de Verenigde Staten in vergelijking met de rest van de wereld aan concurrerend vermogen hebben ingeboet.

De top van digital risers heeft één ding gemeen: deze landen hebben snel uitgebreide plannen doorgevoerd, volgens een langetermijnvisie op digitalisering en ondernemerschap. Het voorbeeld van Frankrijk laat zien dat overheden die veel investeren in startende bedrijven en werkgelegenheid daarvan snelle resultaten kunnen verwachten. Een project als La French Tech kan het digitale concurrentievermogen van een land in een kort tijdsbestek laten groeien.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam