Perry van der Weyden (RWS) op CIO Inspire: ‘We moeten als CIO’s de lead nemen’

“Het Landelijk Meetnet Water is een van de oudste databronnen van Rijkswaterstaat”, vertelt CIO Perry van der Weyden van Rijkswaterstaat op CIO Inspire. “Het platform, dat voorheen werkte met mechanische sensoren, hebben we op basis van IoT volledig digitaal gemaakt. De nieuwe infrastructuur maakt dat sensoren ook andere zaken kunnen doorgeven dan alleen de waterstand. Denk aan de temperatuur, trillingen of golfslag. Op deze manier brengen we het totale waternetwerk veel gedetailleerder in kaart.”

Dit is overigens niet het enige platform waarop Rijkswaterstaat voorsorteert. Men werkt tevens aan het centraal registreren van alle storingen en incidenten. Ook komt er in het kader van de Omgevingswet een platform rond vergunningen. “Gaan we dat in de toekomst allemaal zelf doen? Nee, dat hoeft niet. Maar we vinden het wel belangrijk om het gedachtengoed en de inrichting van het platform in eigen hand te houden. Daar zit namelijk heel veel watermanagementkennis achter.”

“In dit soort ontwikkelingen moeten we als CIO’s de lead nemen”, zegt Perry van der Weyden. “We moeten dit samen met de business op een agile-achtige manier gaan doen. Met de CIO als kompas van de organisatie.” Michael Maas, verantwoordelijk voor ServiceNow in Noord-Europa, is het hiermee eens: “IT verbindt, letterlijk en figuurlijk. We zijn onze digitale spier meer dan ooit aan het ontwikkelen, zowel als business als IT.”

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam