Inwoners van Nederland kunnen vanaf afgelopen weekeinde hun stem laten horen over de toekomst van de samenleving. De enquête Namens Nederland wordt ondersteund door meer dan 500 wetenschappers, kunstenaars, CEO’s, sporters, ondernemers en vele partners. Doel is inzicht te krijgen wat inwoners willen met hun land – en wat ze ervoor over hebben om dat te bereiken. Zo willen de initiatiefnemers – verenigd in NL2025 – een brede maatschappelijke dialoog starten over de toekomst van Nederland, maar met name over belangrijke thema’s als onderwijs, zorg en milieu.

In 2014 startten een aantal mediapartners, maatschappelijke organisaties, bedrijven, bonden en instellingen de eerste editie van deze nationale enquête. Meer dan 100.000 inwoners deelden toen hun visie, meningen, zorgen en kansen over de toekomst van Nederland. Met de uitkomsten van dat onderzoek zijn de afgelopen vijf jaar initiatieven gesteund die concreet en positief bijdragen aan de ontwikkel- en leefomgeving. De ambitie is nu de grootste online enquête van Nederland te houden door nóg meer opinies op te halen.

Feike Sijbesma, initiatiefnemer: “We zullen met elkaar goed moeten blijven zien wat er gebeurt in de samenleving, in Nederland maar ook daarbuiten. Het is belangrijk om de samenleving welvarend maar tegelijkertijd bij elkaar te houden. Zodat we blijven groeien, innovatief blijven en onze welvaart en welzijn behouden. Maar ook met gebalanceerde sociale verhoudingen waarbij niemand buiten de boot valt of het gevoel heeft niet meer mee te doen. Er is toch iets aan de hand en we moeten de problemen die er zijn, helpen oplossen om ons land op verantwoorde wijze welvarend te houden.”

Mede-initiatiefnemer Frans van Houten zegt: “Ik geloof er stellig in dat we het in Nederland in essentie niet zo oneens zijn. […] We focussen op de overeenkomsten en bevorderen initiatieven binnen de thema’s waar de ruime meerderheid van de inwoners van Nederland het over eens is: excellent onderwijs, duurzame groei en een vitale samenleving.”

“Ik geloof heel erg in de kracht van de gemeenschap”, zegt aanjager Hanna Verboom. “Iets doen voor een ander en omkijken naar elkaar. Kwetsbaarheid laten zien, waardoor je veel meer verbinding hebt. Zelf probeer ik hier iedere dag aan bij te dragen, waaronder als sociaal ondernemer en aanjager van NL2025.”

NL2025 ondersteunt al vijf jaar met diverse initiatieven het onderwijs (nlleert), duurzame groei (nlgroeit) en een vitale samenleving (nlvitaal). Zo helpt de organisatie bijvoorbeeld met het doorlopend ontwikkelen van schoolleiders en leerkrachten, het laten doorgroeien van ambitieuze ondernemers en het verbeteren van de leefomgeving van kinderen, zoals Young Impact.

Meedoen aan het onderzoek kan anoniem via de website van NL2025. De enquête neemt tussen de 10 en 15 minuten in beslag.

7 REACTIES

 1. Inbreng van een doorsnee van de bevolking is wat ook veel beter past bij het tijdperk dat we (al een tijdje) aan het betreden zijn.
  Plattere organisaties met meer ruimte aan mensen om een inbreng te hebben en bij te dragen/gehoord te worden, waardoor een groter gevoel van betrokkenheid ontstaat en verantwoordelijkheid wordt gelegd waar deze thuis hoort: bij ons allemaal.
  Ik ben heel benieuwd naar de positieve effecten.

  • Precies deze enquête is een mooi begin om ons weer te betrekken en ons te verbinden met elkaar
   Dichtbij regeren en samen onze schouders eronder blijkt zeker nu feitelijke en noodzakelijk realiteit

 2. De ruimte die er is om de samenleving en haar bestuur te transformeren, is afhankelijk van de digitalisering van de samenleving en de modernisering van de IT bij de overheid.
  In https://itexecutive.nl/it-deltaplan-overheid wordt opgeroepen tot een IT-Deltaplan om de overheid rijp te maken voor de toekomst. Hierin wordt gepleit voor een afgestofte vorm van de ‘civil society’, een samenleving waarin de burger centraal staat en de meningsvorming van burgers digitaal wordt gefaciliteerd.

 3. De app. zou de Nederlanders hun vrijheid terug moeten geven. Tevens moet het zo beschermd moeten zijn, dat het geen inbreuk geeft aan onze vrijheid. Er zijn politieke leiders die democratisch zijn gekozen en die na hun aanstelling dictatoriale neigingen vertoonden. Dus is de politiek te vertrouwen, om het terrorisme te bestrijden werden de burger vrijheden ingeperkt. De woning verhuurders in de sociale woning organisaties kregen de vrijheid om het scheef wonen te bestrijden door bij de belasting inkomsten op te vragen van hun huurders. Ook de vrije sector die hier geen recht toe had, ging inkomsten van hun huurders bij de belasting opvragen. Wat schreef de belasting, dat je bij de verhuurders bezwaar aan moest tekenen en dat zij er niets aan konden doen. De belasting dienst ging zijn eigen recht maken door mensen te korten en terug vragen van subsidies door verdacht making van malversatie. Nu moet ik geloven dat de overheid de app. alleen voor het terug dringen van het coronavirus te gebruiken. Het kwartje van Kok, de duizend gulden van Mark Rutte. Alle verkiezing beloften die omwille van een coalitie niet nagekomen worden. Zo kan ik nog wel doorgaan. De beloften die gedaan zijn richting Griekenland. U begrijpt dus dat ik weinig vertrouwen heb in beloften van de regering, daar komt bij dat mensen die besmet zijn al 3 dagen voordat ze ziek worden, anderen kunnen besmetten. Ook zijn er mensen die besmet zijn en het niet weten dat ze besmet zijn. U begrijpt wel dat een app. in mijn ogen geen voordelen bied in dat gene wat men ons wil doen geloven. Mond kapjes bieden naar mijn mening meer bescherming.

 4. om het coronavirus kwijt te raken is het nodig dat wij met ons allen teruggaan naar de kern. Alle commerciele luxe loslaten en overal reele prijzen voor betalen. Dan worden veel problemen als vanzelf opgelost. Wanneer wij weer terug zijn bij de kern lost het corona ook op. Wij hebben dit om onze les te leren over alle onzinnige luxe en het vasthouden aan economische vooruitgang. het kan vanzelfsprekend niet altijd vooruitgang zijn. Soms pas op de plaats, of zelfs wat achteruitgang. Voorbeelden: De vliegtarieven moeten flink verhoogd worden, zodat er minder gevlogen gaat worden, dus minder uitstoot. 4 vliegvakanties per jaar is veel te veel. 1 keer per jaar en een lang weekend in eigen land is echt voldoende. De prijsvechters moeten stoppen. Vliegen moet weer luxe worden. Zo ook eten van vlees. De veestapel moet minder dan de huidige helft worden, De intensieve veehouderij is een grote bron van virissen. We moeten tevreden zijn met ons werkelijke inkomen en dit verstandig besteden. Thuiswerken moet veelal blijven, dit voorkomt veel auto’s op de weg, dus de files lossen op. Twaalfhonder festivals per jaar is helemaal onzinnig. Dit moet heel erg gereduceerd worden. De scholen moeten weer normaal functioneren. Deze kinderen en studenten zijn de toekomst van ons land. Zij moeten het land in de toekomst goed besturen. We moeten zuiniger zijn met onze energie in huis. Dan is er geen uitbrieding of wel vervuiling nodig.
  Wanneer wij ieder van ons deze offers brengen, zal de corona snel aan zijn einde zijn en ook de 1,5 meter maatschappij. dus laten wij allen bij ons zelf blijven en ons steentje bijdragen.
  Het zal nooit meer worden wat het was, maar de nieuwe norm levert een gelukkig en veilig leven op.
  ik reken op de wijsheid van onze regering en ons volk, ook van de jeugd.

 5. het zou goed zijn als . net als bij het ministerie van belasting dienst alle ministeries grondig door lichten dan gaan de beer putten open tijdelijk stinkt heel erg maar goed dat nemen we op de koop toe en kunnen ze met een schone lei beginnen als ze hen vak verstaan ????

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam