Volgens berichtgeving in het Financieele Dagblad heeft een cybercrimineel onlangs verschillende Nederlandse bedrijven gehackt en wachtwoorden online gezet. Het ministerie van Justitie en Veiligheid was van tevoren expliciet gewaarschuwd dat veel van deze organisaties gevaar liepen, maar deed niets met de ontvangen informatie. De bedrijven zouden namelijk niet tot de ‘vitale’ infrastructuur behoren.

CIO Platform Nederland roept ministerie van Justitie en Veiligheid op dit nooit meer te laten gebeuren. Ze zou haar rol voor de digitale weerbaarheid van de Nederlandse samenleving moeten oppakken, aldus een bericht van het platform op zijn website.

Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) zou er binnen de ‘juridische mogelijkheden’ alles aan gedaan hebben om organisaties te informeren. Maar ‘organisaties buiten het wettelijk mandaat kunnen helaas niet door het NCSC geïnformeerd worden’, is de boodschap van het NTSC.

De overheid had veel schade bij partijen kunnen voorkomen als zij de informatie had gedeeld, volgens Ronald Verbeek, algemeen directeur van CIO Platform Nederland. Het mag niet zo zijn dat, omdat de overheid zichzelf te veel beperkingen heeft opgelegd en strak vasthoudt aan de scope van het NCSC, andere bedrijven en organisaties hiervan de dupe worden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zou dit probleem kunnen oplossen door óf de scope van het NCSC te verbreden voor dit soort gevallen óf via het DTC (Digital Trust Center) dergelijke informatie naar partijen buiten het wettelijk mandaat vallen te laten sturen. Het DTC is juist voor dit soort gevallen in het leven geroepen, aldus CIO Platform Nederland.

Het platform roept het ministerie op om zijn verantwoordelijkheid te pakken door direct (eerder weken dan maanden) met een gerichte oplossing te komen. De minister van Justitie en Veiligheid wijst het bedrijfsleven graag op cybersecurity verantwoordelijkheden, maar dit is een situatie waar hij zelf snel stappen kan zetten om Nederlandse bedrijven cyber veiliger te maken, aldus het platform.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam