Een ruime meerderheid (86%) van de kantoormedewerkers in Nederland heeft de mogelijkheid om op afstand te werken. Driekwart van de kantoormedewerkers maakt hier daadwerkelijk gebruik van. Toch heeft slechts 47 procent van de betrokken organisaties hiervoor een protocol waarin is vastgelegd aan welke regels medewerkers zich moeten houden. Daarop duidt een enquête in opdracht van Box.

Zonder heldere regels lopen organisaties risico’s op het gebied van dataprivacy en -beveiliging. Vier op de tien werknemers zeggen wel eens bestanden te sturen naar hun privé e-mail om op afstand te werken en werk af te ronden. Bijna een kwart heeft wel eens bestanden op hun privécomputer geplaatst. Uit een recente steekproef van de Consumentenbond blijkt dat pakweg een op de drie particuliere computers onveilig is vanwege ongewenste, gevaarlijke of verouderde software.

“Werknemers zijn de eerste lijn in dataprivacy en -beveiliging om datalekken te voorkomen”, zegt Dan Farkas, VP EMEA Sales van Box. “Werkgevers moeten hun werknemers daarom voorzien van heldere richtlijnen voor werken op afstand en werknemers de technische middelen bieden, waarmee ze veilig kunnen werken, zonder dat dit ten koste gaat van de voordelen van het werken op afstand.”

Een goede werk-privébalans blijft voor Nederlandse werknemers belangrijk. Bijna de helft van de medewerkers die niet op afstand kunnen werken, zou dit wel graag willen (45%). En ruim de helft van de medewerkers (53%) vindt de optie om op afstand te werken belangrijk bij de keuze van een nieuwe werkgever. Met name millennials zeggen hier waarde aan te hechten (62%).

Farkas: “De eisen die werknemers stellen aan hun werkplek, verschuiven – een goede werk-privébalans wordt steeds belangrijker. Daarbij hoort de mogelijkheid om te kunnen werken waar en wanneer je wilt, en naadloos te kunnen schakelen tussen productiviteitsapplicaties om taken zo snel en efficiënt mogelijk af te ronden. En dat alles op een veilige manier.”

Bedrijven moeten dus niet alleen protocollen opstellen voor het werken op afstand, maar ook de workflow aanpassen aan de behoeften van hun medewerkers en hen de tools bieden waarmee ze op een nieuwe manier kunnen werken.

Over het onderzoek

Het onderzoek is online, in opdracht van Box, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Team Vier, onder ruim 6 respondenten bij Nederlandse organisaties met meer dan 250 werknemers, in juni 2019.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

1 REACTIE

  1. De termen ’thuis werken’, ‘op afstand werken’, en ook ’telewerken’ worden vaak door elkaar gebruikt. Ondanks de verschillen.
    Werkgevers lopen hierbij aanzienlijke risico’s, die breder zijn dan alleen privacy- en beveiligings-aspecten.

    Wet- en regelgeving, rechterlijke uitspraken, richtlijnen en protocollen, en praktijk-ervaringen en -oplossingen zijn al overigens vele jaren voorhanden.
    Waarmee het onderzoek van Box geheel andere problemen suggereert dan hier vermeld.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam