De verantwoordelijkheid voor technologie-investeringen van grote ondernemingen ligt in toenemende mate buiten de IT-afdeling. Steeds meer uitgaven worden daarmee gedaan buiten het zicht van de CIO, waardoor bedrijven grotere veiligheidsrisico’s lopen, zegt KPMG naar aanleiding van de uitkomsten van onderzoek in samenwerking met Harvey Nash.

Uit de CIO Survey 2019, een internationaal onderzoek onder ruim 3.600 CIO’s in ruim 100 landen, blijkt dat wereldwijd meer dan zes op de tien grote bedrijven toestaan dat investeringen in technologie buiten de IT-afdeling om worden gedaan. Eén op de tien bedrijven stimuleert dit zelfs.

“De groeiende invloed van commerciële afdelingen op dit soort investeringen levert bedrijven weliswaar aanzienlijke kansen op, maar zorgt ook voor toenemende privacy- en veiligheidsrisico’s”, zegt Eric Wesselman, partner bij KPMG Digital Advisory. “Wanneer de CIO geen directe controle meer heeft op de IT-uitgaven, lopen ondernemingen twee keer zoveel veiligheidsrisico’s en een grotere kans slachtoffer te worden van een grote cyberaanval.”

‘De business heeft gelijk’

Bedrijven hebben hun ideeën over de verantwoordelijkheid over investeringen in technologie echter aangepast aan een tijd waarin de begrippen agile en klanttevredenheid dominant zijn. Veel business-afdelingen zijn ervan overtuigd dat hun directe bemoeienis met deze investeringen dient om hun commerciële bedrijfsvoering te versterken, de bureaucratie binnen de organisatie te verminderen en beter aan te sluiten op de wensen van klanten.

Daarvoor is dan ook voldoende bewijs beschikbaar, aldus Wesselman. “Bedrijven die ervoor kiezen om commerciële afdelingen meer invloed te geven bij techinvesteringen realiseren op een aantal terreinen concurrentievoordeel. Zoals het verbeteren van de klantervaring. En zij hebben weinig tijd nodig om nieuwe producten op de markt te zetten.”

De studie duidt erop dat de investeringen in IT het afgelopen jaar verder zijn gestegen. Ruim de helft van de bedrijven geeft aan dat de uitgaven ook dit jaar toenemen, vergeleken met 49 procent in 2018. “Ondanks de onzekerheid in de wereld zien de bedrijven het grote belang van investeringen in innovatie”, zegt Jan-Leen ’t Jong, algemeen directeur van Harvey Nash.

“Dat geldt zeker in Europa, waar de voortdurende politieke en economische onzekerheid bedrijven er niet van weerhoudt de uitgaven op peil te houden. Sterker nog, ook in Europa geeft 54 procent van de CIO’s aan dat de uitgaven toenemen, een stijging van 5 procent ten opzichte van 2018. En iets meer dan de helft voorziet dat de investeringen ook het volgend jaar zullen groeien. De digitale transformatie vormt de belangrijkste motor achter de groei. Ruim 40 procent geeft aan dat de groei hierdoor gedreven wordt, gevolgd door verdere automatisering (17%) en verbetering van de cyberveiligheid (14%).”

CIO neemt rol van CDO over

Hoewel de invloed van de CIO op de strategie van de onderneming niet afneemt, maakt deze steeds minder vaak deel uit van het bestuur. Minder dan 60 procent zit nog in de board, waarbij dit twee jaar geleden ruim 70 procent was. “Met de opkomst van de CDO en het feit dat beslissingen over IT-bestedingen steeds vaker buiten de IT-afdeling om worden genomen, is de rol van de CIO wat onder druk komen te staan”, zegt ’t Jong.

De rol van de CDO is te voorzien in een behoefte die niet door het bestuur en de CIO werd vervuld onder grote ondernemingen: het vormgeven van digitale transformaties. Een aantal jaren terug was er een aanzienlijke stijging van het aantal CDO’s, die nu wat afvlakt. ’t Jong: “Dat is niet omdat het bestuur ontevreden is met de huidige rol en inbreng van de CDO. Sterker nog, bedrijven met een CDO lopen in het algemeen verder voorop met digitalisering dan ondernemingen die niet over een CDO beschikken.

We zien nu echter dat steeds meer CIO’s de verantwoordelijkheid nemen voor de opdracht die de CDO eigenlijk heeft. De huidige CIO krijgt dus steeds vaker een gecombineerde rol, een rol die niet hetzelfde is als die van de CDO. In de praktijk zien we dat bedrijven kiezen voor een invulling die bij hen past. Bij behoefte aan externe deskundigheid wordt in het algemeen een CIO benoemd. De dubbelrol die de CIO nu vaak vervult, verschilt echter duidelijk van de ‘pure’ CIO. Deze maakt zich bijvoorbeeld harder voor het doen van IT-investeringen buiten de IT-afdeling om en maakt ook vaker deel uit van de raad van bestuur.”

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam