Vóór de pandemie bestond er al een wijdverbreide vrees dat veel mensen niet zouden kunnen meekomen met de digitalisering. Die vrees is gegroeid door massaal en duurzaam werken op afstand. Als mensen niet kunnen meekomen, zal dat negatieve gevolgen hebben voor de productiviteit, flexibiliteit, en digitale veiligheid van organisaties.

Door de coronacrisis is de manier waarop we (samen)werken sterk veranderd. Waar we eerst bijna altijd op kantoor, achter een bureau met éen of twee schermen zaten, werken we nu zoveel mogelijk vanuit huis. Hoe zorg je ervoor dat dit zo goed mogelijk verloopt? Digitale technologie maakt het mogelijk. En de digitale werkplek is nu geen keuze meer, maar een noodzaak. De vraag is: hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Remote everything: hoe digitaal wendbaar ben jij?

Digitale wendbaarheid – of ‘digital dexterity’ – is de ambitie en vaardigheid om digitaal te leven en werken. De term is afkomstig van Gartner, dat actief onderzoek doet naar de korte- en langetermijneffecten van covid-19 op de fysieke en digitale werkplek. En waar Gartner de term vroeger alleen in verband bracht met digitaal werken, gaat digitale wendbaarheid tegenwoordig over ons hele leven. We moeten er daarom veel meer belang aan hechten.

Op basis van onderzoek deelde Gartner negen Future of Work Trends. Hieruit blijkt onder andere dat steeds meer medewerkers structureel thuis willen werken. Dit betekent dat zij met andere middelen gaan werken en dat werken op afstand de nieuwe norm wordt. Maar hoe zorg je ervoor dat ál jouw medewerkers digitaal wendbaar zijn, zodat ze met al hun collega’s kunnen blijven samenwerken?

Is jouw bedrijf al klaar voor de toekomst?

Digitale vaardigheden worden dus steeds belangrijker, zeker in een tijd waar er veel meer thuisgewerkt wordt. En dat blijft zoals het ernaar uit ziet voorlopig de norm. Zorg er dus voor dat jouw medewerkers hierin gestimuleerd worden. Heeft iedereen de juiste middelen? En de juiste vaardigheden? Hoog tijd om dit eens kritisch te bekijken!

Wil je meer weten over werken op afstand? En hoe je dat kan toepassen binnen jouw organisatie? Download dan het whitepaper Hoe bereid je je voor op remote everything?

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam