Gerard Elkhuizen was CIO bij Corus voor hij besloot de consultancy in te gaan. Hij had leidinggevende functies bij diverse bekende adviesbureaus en IT-dienstverleners, voor hij bijna acht jaar geleden in dienst trad bij Cognizant. Als market head Benelux heeft hij goed zicht op de cloudtransformatie bij veel bedrijven.

Gevraagd naar de stand van zaken, geeft hij aan dat meeste bedrijven nu naar SaaS gaan: “Tien jaar geleden kwamen de bekende CRM-, HRM- en procurementpakketten op de markt, en nu is ook ERP SaaS-ready. Maatwerkapplicaties kun je migreren naar de cloud of opnieuw cloud-native ontwikkelen.”

Hij vervolgt: “Bedrijven die naar nieuwe businessmodellen gaan – neem een leasemaatschappij die haar gebruikte auto’s gaat verkopen – kiezen onveranderlijk voor nieuwe platforms die cloud-native ontwikkeld worden. Fundamenteel veranderen, dus over de gehele linie radicaal overgaan op cloud, zie ik niet zo veel. Wel regelmatig in de bankwereld, bij de grootbanken en aan de andere kant bij digitale startups, die kleine stukken van de business van gevestigde bedrijven willen afknabbelen.”

Wendbaarheid

Een veelvoorkomend motief voor cloudadoptie is sneller en wendbaarder willen zijn. Elkhuizen ziet dat ook: “Organisaties met die ambitie kiezen voor agile en DevOps. Ze voeren voortdurend kleine veranderingen door. Het is een andere manier van werken, een vernieuwing van de bedrijfsvoering.”

De vraag is of zo’n incrementele aanpak voldoende ambitieus is. “Dat hangt ook van je financiële vermogen af. De cloud journey is een hele operatie, die bij een grote organisatie wel vijf tot tien jaar kan duren. Bij bedrijven die veel assets hebben, zoals fabrieken, kan de reis zelfs nog langer duren.”

Versnellen

De cloud journey vraagt dus om uithoudingsvermogen. Hoe kun je cloudtransformaties vlotter laten verlopen? “Er zijn drie voordelen van cloud: je kosten worden flexibel, je operationele kosten – de TCO – worden structureel lager en het wordt mogelijk sneller te veranderen, in realtime, wat het grootste businessvoordeel is”, stelt Elkhuizen, “Met DevOps kun je functionaliteit ontwikkelen en direct in de cloud live zetten. Die voordelen wil je graag benutten, maar een aantal migraties blijkt in de praktijk niet goed te gaan. Het is geen eenvoudige opgave. Het is daarom aan te raden te leren van de ervaringen van anderen.”

‘Ook is het goed naar je technical debt te kijken”, voegt hij er aan toe. “Voor een migratie naar de cloud is het nodig je architectuur te moderniseren en die service-oriented en decoupled te maken, zodat je de componenten een voor een naar de cloud kunt brengen. Ook daar zie ik bedrijven soms mee worstelen.”

Veranderingen

Er moet dus veel veranderen wil de cloudtransformatie succesvol zijn. Omgekeerd leidt adoptie van de cloud ook tot veranderingen, geeft Elkhuizen aan: “Het gebruik van data bijvoorbeeld neemt toe onder invloed van de cloud. Denk aan datalakes in de cloud. Bedrijven richten ook wel een centrale ‘data-club’ in, die gebruikmaakt van cloud en business units helpt hun bedrijfsprocessen te verbeteren, met behulp van AI, machine learning en dergelijke. Ik zie dat bijna overal gebeuren: het ontstaan van de data-driven organisatie.”

“Het is aan te raden te leren van de ervaringen van anderen”

Ook de IT-organisatie wordt beïnvloed: “Daar zie ik vooral de optie van het gedistribueerd werken, zeker onder invloed van covid-19. Als toch iedereen thuis moet werken, kun je dat net zo goed in India of Oost-Europa doen. Zeker als je het tekort aan ontwikkelaars in ons land in aanmerking neemt.”

Lessen van de voorlopers

De reis naar de cloud is niet eenvoudig. Wat kunnen we leren van de voorlopers? Elkhuizen: “Wat ik vooral goed vind, is dat deze bedrijven hun cloudadoptie als een programma hebben gezien, niet als een project of een langzame verandering. Dat komt neer op het actief aansturen van de transformatie, met concrete doelen en tijdslijnen.”

“Er ontstaat geleidelijk meer kennis in de markt over hoe je dit aanpakt. Een van de doelen van het Cloud Journey-programma is het uitwisselen van die kennis. Bedrijven die op eigen houtje gaan pionieren, zie je ook. Dat komt dan neer op een PoC hier en een showcase daar. Het gaat dan niet snel en wordt niet serieus aangepakt.”

Whitepaper

Onderzoek dat leidinggevenden op C-niveau
praktische inzichten en lessen voor de cloud
journey biedt

  .

  Komende tien jaar

  We zullen de komende jaren nog veel cloudtransformaties meemaken, bevestigt Gerard Elkhuizen: “Dienstverlenende bedrijven kunnen bijna volledig naar de cloud gaan. Bij bedrijven met assets in het fysieke domein zal het wat langer duren, alhoewel ook daar technische mogelijkheden beginnen te ontstaan, zoals IoT, sensoren die goedkoper worden, 5G… De grote cloudproviders komen met edge-oplossingen. De dure, traditionele oplossingen zoals Scada kunnen nu vervangen worden door standaardoplossingen.”

  “Innovatie op de productievloer en in de winkel wordt dan mogelijk, met commodity toepassingen. Ik zie daar de komende tien jaar veel veranderen!”

  Arnoud van Gemeren is hoofdredacteur van CIO Magazine. Hij heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse IT-mediawereld. Als hoofdredacteur was hij van 1996 tot 2001 bij uitgeverij Array Publications verantwoordelijk voor diverse IT-vakbladen, onlines en congressen. Vanaf 2001 was hij communicatieadviseur en hoofdredacteur van diverse media bij Ten Hagen & Stam en Sdu Uitgevers. Sinds 2008 is hij actief bij ICT Media (bladen, online, onderzoeken en events) en tevens eigenaar van Contact Media, producent van content voor de IT-sector.

  REAGEREN

  Plaats je reactie
  Je naam