Werken in de cloud is inmiddels mainstream, maar organisaties merken nu dat cloud computing niet alleen bestaat uit data inkopen op het moment dat het nodig is. De vraag die momenteel steeds luider klinkt, is: hoe zorg ik dat de datacapaciteit in de cloud op de juiste manier beschikbaar wordt gesteld? Cloud orchestration is het antwoord.

DevOps teams leiden digitale transformaties

De mogelijkheid om met cloud computing datacapaciteit op te kunnen schalen en af te kunnen schalen op het moment dat het nodig is, is een belangrijke steunpilaar voor DevOps teams met hun agile manier van werken. De autonome zelfsturende multidisciplinaire DevOps teams ontwikkelen én implementeren nieuwe IT-functionaliteiten. De beschikbaarheid van cloud capacity is essentieel bij digitale transformaties.

Waarom cloud orchestration?

De keerzijde van deze ontwikkeling is dat veel organisaties tegenwoordig een groot aantal DevOps teams opereren. Organisaties en hun chief information officers en IT-managers zullen moeten nadenken over hoe de toenemende vraag naar cloudcapaciteit georganiseerd wordt. Daarom cloud orchestration. Cloudcapaciteit organiseren is niet alleen een technisch vraagstuk gekoppeld aan security en architectuur, maar vraagt ook om betrokkenheid van de inkoopafdeling.

IT-sourcing vraagstukken zijn niet eenvoudig op te lossen; prijsmodellen van cloud aanbieders zijn complex en niet altijd transparant. Cloud orchestration zorgt bovendien voor alignment van business en IT en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Daarmee is de weg vrij om waarde te creëren door het implementeren van nieuwe functionaliteiten.

Voorbereiding

De meeste organisaties die gebruik maken van cloud computing, moeten de stap naar cloud orchestration nog maken. Er is een wereld te winnen. Het is dus zaak om expertise op te bouwen en IT-professionals aan te nemen die over deze kennis beschikken of bereid zijn daarin opgeleid te worden. Er moeten strategische afwegingen gemaakt worden over hoe de cloudcapaciteit moet worden ingericht zodat je als organisatie continu over de juiste capaciteit beschikt. Bijvoorbeeld: hoe wordt de data capaciteit verdeeld over de verschillende platformen; bijvoorbeeld Microsoft’s Azure versus Amazon’s AWS?

Marktontwikkelingen en wijzigingen in de wet- en regelgeving maken dit tot een dynamisch proces. Het is aan chief information officers en IT-managers om dit proces te initiëren, te monitoren en bij te sturen.

Tip

Zorg dat 80% van de door DevOps teams aangevraagde cloudcapaciteit kan worden ingevuld met clouddiensten uit de catalogus van je organisatie. Gaat dit percentage omlaag, dan is het de vraag of er nieuwe clouddiensten aan de catalogus moet worden toegevoegd. Dit is complex omdat alles in samenhang moet worden afgewogen: past het in onze IT-architectuur? Wat zijn de gevolgen voor security en compliance? Maar ook welke ontwikkelingen zijn er gaande in organisatie? Welke (prijs)ontwikkelingen zijn er op de markt?

Alles dient in ogenschouw te worden genomen voordat een afweging kan worden gemaakt in dienst van die ene hoofdvraag: hoe zorg ik dat wat er aan cloudcapaciteit nodig is, op de juiste manier beschikbaar is?

De grootste uitdaging

De grootste uitdaging van cloud orchestration voor organisaties zit hem in het vinden van de IT-professionals die cloud orchestration op de juiste manier kunnen inrichten en kunnen organiseren. Ook in 2019 blijft het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Prof. dr. Erik Beulen is Professor Information Management aan de Tilburg University en Academic Director Executive Master Information Management bij TIAS School for Business and Society.

1 REACTIE

  1. Prima artikel waarbij ik wil aanvullen dat Cloud Orchestration een topic is wat al veel langer speelt, maar ik zou graag ook de nadruk willen leggen op Cloud Integratie Architectuur. Onder de ‘motor kap’ is dit een randvoorwaarde voor o.a. Cloud Orchestration, ook hier is een duidelijk tekort aan expertise en ervaring. Ikzelf heb mij de afgelopen jaren verdiept in deze ‘laag’ onder Cloud Orchestration en Cloud Management platformen. Met name Security en Compliance zijn hier onderdelen die zeer sturend zijn. Overigens geldt dit niet alleen voor organisaties maar zeker ook voor Cloud Service Providers.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam