Dankzij clouddiensten schoten datacenters als paddenstoelen uit de grond. Dat was goed voor de bouwnijverheid, de installatiebranche, de IT-sector en de economie in het algemeen. Bij de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam waren ze minder enthousiast. Een tijdelijke bouwstop moet voorkomen dat door wildgroei de energievoorziening en de ruimtelijke ordening spaak loopt.

Michel van den Assem, managing director van Interxion, was eerst boos. Nu heeft hij begrip voor het gemeentelijk moratorium. Het overleg tussen de sector en de overheid verloopt constructief. Dat komt goed van pas nu de Interxion-organisatie is opgegaan in het veel grotere Digital Realty.

Het moratorium kwam voor iedereen vorige zomer als een donderslag bij heldere hemel. Van den Assem is daar eerlijk over: “Ik was volledig verrast en vol onbegrip over dit besluit.” Na goede gesprekken tussen de diverse partijen is zijn onbegrip omgeslagen naar realisme. “Wij kunnen als bedrijfstak niet oneindig door blijven groeien zonder consequenties voor dit gebied. We signaleren zelf ook de limieten als het gaat om de energievoorziening met een toenemende elektrificatie in de metropool en aangrenzende gebieden. Ook de grond raakt steeds voller met glasvezelverbindingen tussen de datacenters.”

Ruimte voor groei

Met het moratorium werd de knuppel in het hoenderhok gegooid. Van den Assem ziet het als een positieve ontwikkeling nu de industrie met de overheid in gesprek is om te kijken waar nog wel ruimte voor groei is. “Daar moeten we een begin mee maken. Er is aan beide kanten meer realiteitszin ontstaan. De overheid begrijpt dat je ook niet zomaar kan stoppen. De regio heeft nog steeds de ambitie om een IT-speler van formaat te worden in het Europese landschap. De huidige clusters in dit gebied zijn in dertig jaar gegroeid. Die laten zich niet zomaar elders kopiëren. Ze zijn sterk afhankelijk van hun connectiviteit met de Internet Exchange. We moeten gaan nadenken over waar we over pakweg tien jaar clusters gaan bouwen zodat we kunnen doorgroeien.”

Cloud

Van den Assem verklaart de explosieve groei van de business uit de opkomst van de cloud en cloudinfrastructuur. “Grote cloudoperators en cloudserviceproviders draaien hun applicaties op servers die ze boven op de netwerken plaatsten. Die eerste grote golf ebt nog wel even na. De eindgebruikers, in feite allemaal bedrijven, zijn nog zoekende naar wat de cloud kan betekenen voor hun kernactiviteiten als het gaat om snelheid, efficiency en nieuwe ontwikkelingen.

“De huidige clusters laten zich niet zomaar elders kopiëren”

In veel gevallen staat men nog maar aan het begin van het denkproces. En nu is er al sprake van een schaarste aan energie en infrastructuur. Partijen als TenneT, Alliander en de gemeenten zien de urgentie. We hebben geen tekort aan stroom maar wel aan transportcapaciteit. Daarvoor is een geheel nieuwe infrastructuur nodig.”

Ratio achter overname

De ratio achter de overname van Interxion door Digital Realty is tweeledig. “Het bedrijfsmodel van beide organisaties verschilt enorm”, aldus Van den Assem. “Wij richten ons op Europa vanuit een landenmodel en acteren overal als een lokale speler. Wij bouwen een datacenter en zoeken daar partijen bij die als een ‘campuscommunity’ onderling samenwerken.

Digital Realty opereert op mondiaal niveau meer vanuit een onroerend goed-benadering met vaker één afnemer die een ‘single-tennant-datacenter’ exploiteert. We zien nu dat de markt onze retailaanpak en hun wholesaleformule naar elkaar laat groeien; we worden complementair. Interxion is in de afgelopen 22 jaar weliswaar flink gegroeid, maar in omvang toch nog een stuk kleiner dan Digital Realty. Het bouwen van datacenters is kapitaalintensief. Ondanks de lage rentestand hebben zij met hun ‘balance sheet’ veel beter toegang tot kapitaal.”

Aansluiten op de cloud

De drie dominerende cloudpartijen beschikken over kapitaalkracht. Zijn zij concurrenten? Van den Assem zegt op hun business mee te liften als een soort van ‘buurtsuper’ die beter kan inspelen op de specifieke wensen van de lokale klandizie.

“In Middenmeer heeft Microsoft een datacenter van een paar honderd megawatt. Dat is gevuld met hun eigen infrastructuur. Daarin is geen plaats voor de cloudserviceprovider die de clouddiensten levert aan de eindklanten. De providers hebben ons dus nodig omdat wij direct op de internetconnectie zitten met hun klanten. Voor de afnemende bedrijven geldt dat als zij hun primaire processen buiten de deur brengen, het wel uitmaakt waar zij aansluiten op de cloud.”


Over Interxion

Interxion is een leverancier van cloud- en carrierneutrale colocatie-datacenterdiensten. Het in 1998 in Nederland opgerichte bedrijf bedient vanuit 54 datacenters klanten in 11 Europese landen. Circa 700 connectiviteitsproviders, 21 Europese internetexchanges en cloud- en digital-mediaplatforms bieden hun netwerkverbindingen aan in de Interxion-datacenters. Interxion heeft als strategie cloud-, content, financiële en connectiviteithubs te creëren die de groei van ‘communities of interest’ stimuleren. Sinds 13 maart van dit jaar is Interxion opgegaan in het Amerikaanse Digital Realty. Gezamenlijk bedienen de bedrijven 267 datacenters in 20 landen op 6 continenten.

Dit is het vaste redactieaccount van IT Executive. Hierachter gaan meerdere redacteuren schuil. Je bereikt ons op redactie[at]itexecutive.nl.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam