Ondanks een explosieve groei in digitale transformatieprojecten, waardoor bedrijven meer data dan ooit tevoren genereren en opslaan, denken organisaties in EMEA niet aan de mogelijkheden die de cloud biedt op het gebied van backups. Ze vertrouwen te veel op platformaanbieders zoals Microsoft om hun data te beveiligen.

Dit is een van de uitkomsten van een nieuw onderzoek door Barracuda onder 432 IT-professionals, executives en backup-beheerders. Dit onderzoek werd gehouden naar aanleiding van World Backup Day op 31 maart, om te onderzoeken hoe EMEA-organisaties omgaan met backup en herstel.

Meer te beschermen dan ooit

Grote organisaties hebben vaak meerdere kantoorlocaties. Het is dan ook niet verrassend dat de grote meerderheid van de respondenten zegt backups te maken van 1 tot 5 sites. Opvallender was dat bijna een op de tien (8%) meer dan 26 sites heeft waarvan backups gemaakt moeten worden. Dit is illustratief voor het potentiële datavolume en de complexiteit waar backup-beheerders mee om moeten gaan. Het laat ook zien waarom voor de meeste organisaties ondersteuning voor meerdere sites essentieel is bij de keuze voor een backup provider.

Deze complexiteit wordt verder vergroot door de grote verscheidenheid aan systemen en software die organisaties met backups willen beschermen. De meest genoemde data-typen waren email (76%), databases (94%) en data van bedrijfstoepassingen (66%). Op het gebied van infrastructuur gaat het om Windows servers, file servers, Linux servers, VMWare, Hyper-V en desktops/laptops. Goed inzicht in de IT-omgeving is dan ook essentieel voor beheerders en een backup provider die al deze datatypen en systemen ondersteunt is de beste optie.

Met al die sites en systemen kunnen organisaties zich geen problemen of storingen veroorloven bij hun backup-oplossingen. Respondenten noemden dan ook productstabiliteit als belangrijkste voorwaarde voor een backup-oplossing, gevolgd door de mogelijkheid om individuele bestanden te herstellen, de mogelijkheid om de volledige IT-omgeving te beschermen (virtueel, fysiek en SaaS), de kosten en technische ondersteuning.

Cloud voor veel organisaties nog een brug te ver

De populariteit van de cloud neemt onverminderd toe. Het is daarom opvallend dat een meerderheid (64%) van de deelnemende organisaties aangaf geen backups naar de cloud te maken. Sterker nog: slechts 57% gaf aan het ‘belangrijk’ of ‘enigszins belangrijk’ te vinden dat backups gerepliceerd kunnen worden tussen sites of naar de cloud.

De beste backup-aanpak voor organisaties is de ‘3-2-1’ regel. Daarbij zijn er altijd minstens drie kopieën van de data, in twee verschillende formaten, waarbij één backup offline wordt bewaard. Malware, zoals ransomware, richt zich vaak specifiek op backup-servers en is soms in staat om zich binnen een organisatie te verspreiden over meerdere domeinen. Daarom is het essentieel dat organisaties een kopie van hun data veilig off-site bewaren. Met de cloud is dit relatief eenvoudig.

Het lijkt erop dat organisaties nog altijd hun twijfels hebben over de publieke cloud. Bij de organisaties die aangaven inderdaad backups te maken naar de cloud was een private cloud de populairste keuze (32%). Het idee dat publieke clouds zoals Amazon Web Services (AWS), Azure en andere backup-providers op de een of andere manier minder veilig zijn, betekent dat organisaties mogelijk minder goed beschermd zijn dan in feite mogelijk is.

Misplaatst vertrouwen in Office 365

Hoewel veel respondenten aangaven geen plannen te hebben om hun toepassingen (51%) of file services (57%) te migreren naar de publieke cloud, is dat bij email een ander verhaal. Bijna zes op de tien hebben e-mail al gemigreerd naar de cloud, is daar nu mee bezig of is van plan om dit te doen. Daarbij lijkt Office 365 de voorkeur te hebben: 60 procent maakt gebruik van deze Microsoft-dienst. Maar er is wel een probleem: een groot deel (41%) gaf aan geen aparte backup-oplossing te gebruiken voor hun Office 365-data. Zij denken dat Microsoft dit verzorgt.

Dit is een zorgelijke constatering, want Office 365 biedt niet de backup- en herstelmogelijkheden die de meeste organisaties nodig hebben. Voor bijvoorbeeld verwijderde emails is er alleen de map ‘Verwijderde Items’, waar mails na 93 dagen permanent uit worden verwijderd. Dat is niet voldoende om de AVG-autoriteiten tevreden te stellen in het geval van een ernstige storing. De AVG stelt dat organisaties bij een incident in staat moeten zijn om persoonlijke gegevens binnen een redelijke tijd te herstellen en toegankelijk te maken. Om hieraan te kunnen voldoen moeten organisaties een aparte backup-oplossing implementeren, in het geval van Office 365 een cloud-to-cloud backup-oplossing.

Wat betekent dit nu?

Uit het onderzoek blijkt dat EMEA-organisaties enigszins op twee gedachten hinken. Aan de ene kant willen ze backups kunnen maken van een verscheidenheid aan data op verschillende systemen op meerdere sites. Maar aan de andere kant zijn ze terughoudend over het investeren in cloud backup-oplossingen die een betaalbare, makkelijke en effectieve manier bieden om kostbare data te beveiligen en die ervoor zorgen dat organisaties voldoen aan wet- en regelgeving. Nog zorgwekkender is het feit dat veel respondenten ten onrechte veronderstellen dat Office 365 zelf complete backup-functionaliteit biedt. Dit is een misverstand die ernstige gevolgen kan hebben bij een calamiteit.

Het is aan te raden om goed na te denken over een effectieve backup-strategie en een partij te kiezen die alle datatypen en -bronnen ondersteunt. Zo kunnen IT-managers de risico’s beter beheersen en daarmee de digitale innovatie en groei van hun organisatie ondersteunen. 31 maart, World Backup Day, is een mooie aanleiding om daarmee te beginnen.

Door Alain Luxembourg, regional director Benelux bij Barracuda

Barracuda vereenvoudigt IT met voor de cloud geschikte oplossingen waarmee klanten hun netwerken, toepassingen en data kunnen beschermen, ongeacht waar deze zich bevinden. Deze krachtige, gemakkelijk te gebruiken en betaalbare oplossingen worden gebruikt door ruim 150.000 organisaties over de hele wereld. Ze zijn beschikbaar als appliance, als virtuele appliance en in configuraties voor de cloud en voor hybride omgevingen. Het businessmodel van Barracuda is gericht op het bieden van waardevolle, op abonnementen gebaseerde IT-oplossingen die end-to-end netwerk- en databescherming bieden.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam