Zelfrijdende auto’s kenden we al, maar zichzelf besturende computers? Toch zitten ze eraan te komen. Met mogelijk grote – positieve – gevolgen. Wat valt ervan te verwachten?

Om te kunnen innoveren is vaak de nieuwste technologie nodig. Niet gek dus dat IT-afdelingen onder grote druk staan. Ze moeten enerzijds snel platforms voor nieuwe ideeën kunnen creëren en permanent relevante data kunnen opleveren. Anderzijds hebben ze hun handen vol aan allerlei dagelijkse taken, die veel tijd en middelen kosten, maar meestal niet direct waarde toevoegen aan de organisatie. En doordat het dagelijkse IT-beheer hun zo veel tijd kost, komen ze nauwelijks toe aan de door de business zo gewenste innovatie.

Gelukkig is daar tegenwoordig de opkomst van autonomous computing, kort gezegd: IT-beheer zonder menselijke tussenkomst. Er wordt wel gezegd dat dit de belangrijkste IT-ontwikkeling is sinds de introductie van het internet. Dit nieuwe concept maakt het immers mogelijk niet alleen veel sneller, maar ook veel veiliger te innoveren. Wat zijn de kenmerken van autonomous computing? Goed beschouwd zijn dat er drie.

1. Het is self-driving

Het technologisch concept zorgt ervoor dat er geen tussenkomst van mensen meer nodig is voor bijvoorbeeld het beveiligen, back-uppen, monitoren of herstellen van systemen. Dat zorgt voor lagere kosten en een hogere productiviteit. De noodzakelijke upgrades en patches? Het systeem bepaalt zelf wanneer ze nodig zijn en voert ze vervolgens ook zelf door. En doordat zowel de computer- als de opslagcapaciteit volledig flexibel is, betaalt de organisatie alleen de kosten voor daadwerkelijk gebruik.

2. Het is self-securing

Bij autonomous computing houden systemen zichzelf up-to-date met de laatste securityupdates en patches, versleutelen alle data, onderscheppen datalekken door preventieve controlemechanismen en beschermen systemen automatisch tegen kwaadaardige aanvallen van buitenaf en van binnenuit. Daarmee is de security beter dan bij systemen waar nog handwerk aan te pas komt om ze beveiligd te houden.

3. Het is self-repairing

Het derde kenmerk van autonomous computing is dat het nauwelijks downtime kent. Het systeem herstelt beheerdersfouten automatisch, wat leidt tot een beschikbaarheid van 99,995 procent, oftewel: 2,5 minuut downtime per maand, inclusief gepland onderhoud.

Hoe ver is deze revolutie al?

Het lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar een bedrijf als Oracle is er al volop mee bezig. Zo lanceerde het in februari 2018 al de Autonomous Data Warehouse Cloud, waarmee je in 15 seconden een veilig datawarehouse met automatische back-up, encryptie en een hoge beschikbaarheid kunt creëren. En in augustus volgde de nieuwste Oracle Autonomous Database Cloud Service, wat een belangrijke mijlpaal was binnen de strategie van het bedrijf voor wat betreft autonome technologie, genaamd Oracle Autonomous Transaction Processing.

Oracle Autonomous Transaction Processing en Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud maken gebruik van innovatieve machinelearning- en automationmogelijkheden en bieden ongeëvenaarde kostenbesparing, security, beschikbaarheid en productiviteit. De nieuwe Oracle Autonomous Database Cloud Service is ontworpen voor ’s werelds meest veeleisende finance-, retail-, productie- en overheidsapplicaties en ondersteunt een complexe combinatie van transactieverwerking, reporting, batch en analytic workloads. Oracle’s Autonomous Database-portfolio biedt organisaties de meest complete oplossing in de markt.

“Autonomous computing kent nauwelijks down-time en heeft een beschikbaarheid van 99,995 procent”

Oorspronkelijk vroeg het creëren van een databasemanagementsysteem om experts die een complexe hard- en software-stack bouwden en handmatig onderhielden. Oracle Autonomous Database is een zelfbeherende, zelfbeveiligende, zelfreparerende en zeer elastische databaseclouddienst die datamanagement revolutioneert door gebruik te maken van machine learning. De dienst stelt gebruikers in staat nieuwe, autonome databases te creëren en bestaande databases eenvoudig aan te passen, waarmee ze kosten besparen en de time-to-market terugdringen.

Als aanvulling op de bestaande Oracle Autonomous Data Warehouse-dienst ondersteunt Oracle Autonomous Transaction Processing een complexe combinatie van high-performance transactieverwerking, reporting, batch, IoT en machine learning in één database. Dit zorgt voor eenvoudiger applicatieontwikkeling en -implementatie, en realtime analytics, personalisatie en fraudedetectie binnen live transactionele data. Belangrijke voordelen hiervan zijn:

  • Het terugdringen van kosten: complete automatisering van database- en infrastructuurprocessen vermindert administratieve kosten tot 80 procent. De efficiëntie van een zelfoptimaliserende database in combinatie met flexibele pay-per-use-mogelijkheden verlaagt de operationele kosten met 90 procent.
  • Het verminderen van risico’s: sterk verminderd risico op cyberaanvallen dankzij automatische toepassing van de nieuwste securityupdates, zonder downtime. Bescherming tegen alle geplande en ongeplande downtime en Database Vault voorkomt dat beheerders zonder toestemming toegang hebben tot gebruikersdata
  • Het versnellen van innovatie: door databaseonderhoud te elimineren, zijn databasebeheerders in staat meer waarde uit data te halen. Ontwikkelaars worden flexibeler door databases te creëren en te gebruiken die niet handmatig hoeven te worden afgesteld. Geïntegreerde machinelearningalgoritmen resulteren in de ontwikkeling van applicaties die realtime voorspellingen doen, bijvoorbeeld op het gebied van gepersonaliseerd shoppen of fraudedetectie. En doordat bestaande databases eenvoudig zijn te upgraden naar de autonome cloud, kan de IT-afdeling overstappen op een modern, flexibel cloudmodel.

Autonomous Database bouwt voort op Oracle’s tientallen jaren aan ervaring met de ondersteuning van veeleisende applicaties. De technologie biedt dezelfde functies en interfaces als de on-premise Oracle Database en is daardoor eenvoudig te implementeren. Autonomous Database ondersteunt bedrijfskritische workloads, omdat de database is gebaseerd op geavanceerde Oracle Database-technologieën, waaronder de high-performance Exadata-infrastructuur, Real Application Clusters voor transparante scale-out en fault tolerance, Active Data Guard-disaster recovery en Online Data Evolution.

Door Jaap-Jan Wever, vice president Cloud Platform bij Oracle