Er is theoretisch gezien zó veel mogelijk met IoT, machine learning, blockchain en andere technologieën, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daar brengt T-Systems verandering in met de Connected Greenhouse.

Met deze showcase, die het productieproces van smoothies nabootst, zie je met eigen ogen hoe er voor elke nieuwe technologie een concrete toepassing is. In dit blog geven we je alvast een voorproefje van wat je op CIODAY mag verwachten.

Stel, jij wilt de allerlekkerste smoothies van het land maken. Om de kwaliteit te garanderen heb je het volledige proces van kweken tot distributie in eigen hand genomen. Daar steek je veel tijd in. Misschien wel te veel. Technologie kan je helpen om iedere stap in het bedrijfsproces eenvoudiger en efficiënter te maken.

De basis: fruit

Fruit is de basis voor elke smoothie. Welke fruitsoort je ook kiest, de verzorging van het plantje is belangrijk tot er vruchten aan groeien die je kunt plukken. Genoeg water geven is essentieel, maar ook de juiste hoeveelheid licht, mest en temperatuur zijn belangrijk. Met IoT-sensoren kun je alle informatie verzamelen die je nodig hebt. Door deze informatie te verzamelen in de cloud en te koppelen aan software, is het mogelijk de gegevens te monitoren en automatische acties te initiëren als waarden afwijken.

Ontwijk drempels en kuilen

Het transport is cruciaal voor je productieproces. Met sensoren kun je inzicht krijgen in de omgevingsfactoren waaraan je transport wordt blootgesteld. Die gegevens kun je ook koppelen aan geografische data om te bepalen wat de meest optimale route is.

Een andere realiteit in de fabriek

Tijdens het productieproces wil je inzicht krijgen in de voortgang van het proces en de samenstelling van de smoothies. Alle metingen die je doet om processen te volgen, komen samen in de analytics. De rapportages, het dashboard en de analyses kun je desgewenst laten visualiseren in virtual reality. Daarmee creëer je een interactieve omgeving die het makkelijk maakt om dieper in de data te duiken.

‘Met eigen ogen zie je hoe er voor elke nieuwe technologie een concrete toepassing is’

Het is noodzakelijk dat de machines blijven draaien. Dat doe je uiteraard door goed onderhoud te plegen. Maar wat als er toch onverwacht iets kapotgaat? Augmented reality (AR) helpt om instructies te vereenvoudigen. Daardoor hoef je niet meer te wachten op een servicemedewerker, maar kunnen je medewerkers zelf (kleine) technische problemen verhelpen.

Op naar het schap!

Consumenten verwachten tegenwoordig meer transparantie en openheid van bedrijven. Maar hoe garandeer je consumenten dat de smoothies op een eerlijke en duurzame manier worden geproduceerd? Blockchain kan daarbij een belangrijke rol vervullen. Door bijvoorbeeld een QR-code op een flesje te scannen, kunnen afnemers zien waar het fruit vandaan komt en door wie en onder welke omstandigheden het geproduceerd is.

Smaakt het naar meer?

Met de sappige voorbeelden die wij geven, laten wij de vele mogelijkheden van technologie zien. In dit blog zijn het smoothies, maar deze voorbeelden zijn toepasbaar op elk productieproces. Denk bijvoorbeeld aan de mode-industrie waar duurzaamheid een belangrijk thema is. Ook daar willen consumenten graag inzicht in hoe, waar en door wie hun kleding is gemaakt.

Door Ard van der Heyden, SAP-Solution Architect bij T-Systems

T-Systems levert wereldwijd managed services op het gebied van cloud, SAP, netwerk, digitale innovatie en security. Met zijn hoofdkantoor in Europa en vestigingen in meer dan 20 landen, 37.500 medewerkers en een omzet van 6,9 miljard euro (2018) behoort T-Systems tot de leidende ICT-dienstverleners ter wereld.

REAGEREN

Plaats je reactie
Je naam