Home Blog

Digitale transformatie betekent bestaande structuren loslaten

0

Vroeg of laat komt er een startup die de markt op zijn kop zet. Dat gebeurt in iedere branche en elke gevestigde industrie. Wie daar niet op is voorbereid, verliest het initiatief en loopt een groot risico de boot te missen.

De term digitale transformatie wekt de indruk dat het om informatietechnologie gaat, maar dat is slechts ten dele waar. Digitaal transformeren gaat veel meer over het meenemen van medewerkers. Die moeten oude processen, targets en forecasts kunnen loslaten om samen nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Met de focus op de toekomst, impact op de bedrijfsvoering en aandacht voor groeikansen.

Autonome teams

Om de slagvaardigheid van een startup te krijgen, moet je bestaande structuren durven loslaten en opknippen in kleinere, autonome teams. Durven samenwerken met startups en ketenpartners. Een netwerkorganisatie, waarin teams meer naar eigen inzicht kunnen beschikken over budget en expertise om een product te ontwikkelen en naar de markt te brengen. Dat levert ook mislukkingen op, soms meer dan successen, maar de voltreffers zijn de beste waarborg voor een glorieuze toekomst en de continuïteit van de organisatie.

Regie

Vooral sterk gelaagde bedrijven zullen er een flinke kluif aan hebben. Transformatie van een organisatielaag neemt al gauw zes maanden in beslag, en dat terwijl verschillende lagen niet zonder meer tegelijkertijd aan een transformatie kunnen beginnen. Het traject moet daarom geregisseerd worden vanuit een langetermijnvisie met onbetwistbare doelen om de harmonie in de organisatiestructuur te behouden. Technologische ontwikkelingen fungeren daarbij niet als hulpmiddel, maar als aanjager van verandering. Door die te combineren met diepgaande kennis van een industrie en de juiste partners, ontstaan vaak product-marktcombinaties met een enorm potentieel.

Verkenningstraject

Vrijwel alle grote IT-dienstverleners hanteren een soort van verkenningstraject voor een digitale transformatie. Om erachter te komen wat de kansen en risico’s zijn voor een klant, wordt vooraf in kaart gebracht wat de trends en ontwikkelingen zijn in een specifieke branche. Waar toekomstmogelijkheden liggen, op welke markten de ‘digitale organisatie’ zich kan richten en welke bedrijfsmodellen daar het beste bij passen. Als je dat goed in beeld hebt gebracht, kun je gericht met innovatie aan de slag; en met nieuwe ontwikkelingen komen om een bestaande markt naar je hand te zetten of nieuwe markten aan te boren.

Nieuwe businessmodellen

Zo’n vooronderzoek neemt al snel enkele weken in beslag. Industrieanalyses, het Business Model Canvas, een SWOT-analyse, de bestaande cultuur en de uitdagingen waar het bedrijf voor staat, komen hierbij allemaal aan bod. Zo’n traject is enorm intensief, voor beide partijen. Want de organisatie zelf moet ook aan de bak. Medewerkers vanuit verschillende disciplines worden in teams bij elkaar gezet en krijgen opdrachten mee, zoals het verzinnen van een nieuw businessmodel om van het eigen bedrijf marktaandeel af te snoepen. Het aardige is dat daar vaak zelfs direct bruikbare innovaties uit kunnen voortkomen.

Conclusie

Bottom-line kunnen we de volgende conclusie trekken: een digitale transformatie is niet geschikt voor risicomijdende organisaties. We durven zelfs gerust te beweren dat het de zwaarste beproeving is die je ooit met je bedrijf zult aangaan.

William Rice en Rolf Meester zijn respectievelijk Thought Leader Digitale Transformatie en Innovation Lead bij CGI Nederland.

OM Dinershow

0

De OM Dinershow kenmerkt zich door zijn feestelijke karakter. Een fantastische gala-avond met spectaculaire optredens. Circa 200 sourcing executives komen er graag netwerken en de uitreiking van de TOMMIES bijwonen. Dit zijn de Sourcing Awards voor de:

• Meest Inspirerende Sourcing Manager;
• Meest Succesvolle Sourcing Bedrijf;
• Meest Innovatieve Outsourcing Vendor;
• Meest Innovatieve Outsourcing Ecosysteem;

Voor meer informatie: omdinershow.nl

Sourcing Summit

0

Voorafgaand aan de OM Dinershow vindt op 13 december vanaf 14:00 uur de Sourcing Summit plaats in NH Barbizon Hotel te Amsterdam. Voor de sourcing community is de Sourcing Summit en OM Dinershow een van de jaarlijkse hoogtepunten. Een belangrijk netwerkgelegenheid voor voor degenen die aan de top staan van de sourcing-industrie. Dit jaarlijkse evenement voor managers senior business en IT-managers – biedt hen ook inzichten en best practices in een ontspannen ambiance.

CIODAY

0

De CIOday is hét jaarlijkse netwerkevent voor de absolute top binnen de IT-markt. Dit tweedaags evenement is het jaarlijkse ontmoetingspunt van zo’n 600 CIO’s, IT VP’s en IT-directors, waarbij de afnemerzijde van de markt altijd goed vertegenwoordigd is (circa 70%!). Gedurende deze dagen worden tal van sessies aangeboden:

1. Exclusieve Master Classes met topsprekers;
2. VIP Diner;
3. Plenaire sessies met topsprekers;
4. Inspirerende peersessies;
5. Interactieve rondetafelsessies;
6. Diepgaande expertsessies en
7. de bekendmaking van de CIO of the Year.

Voor meer informatie: https://cioday.com/

Jaarcongres Innovatie & Transformatie

0

Jaarcongres Innovatie en Transformatie, is het jaarlijkse netwerkevent voor IT-executives en senior IT-management die innovatie, transformatie en business alignment hoog op de agenda hebben staan. Tijdens dit evenement is ICT Media jaarlijks gastheer voor 250 tot 300 IT-executives, waarbij de klantzijde van de markt sterk vertegenwoordigd is! Gedurende deze dag worden tal van sessies gegeven (plenair-, peer-, rondetafel- en expertsessies).

Leadership Summit & BBQ

0

Jaarcongres Strategic Sourcing

0

Het jaarlijkse congres Strategic Sourcing, georganiseerd door ICT Media, is het belangrijkste netwerk event voor degenen die aan de top staan van de sourcing-industrie. Dit jaarlijkse evenement voor managers senior business en IT-managers – biedt hen ook inzichten en best practices over onderwerpen zoals sourcing-strategie, governance en management, evenals aanbesteding, inkoop, levering en beheer van de vraag. We verwachten jaarlijks 300 executives op dit evenement. De vraagzijde van de markt is altijd goed vertegenwoordigd (65-70% van de deelnemers)!

TECHONOMYDAY

0

THE TECH EVENT OF THE YEAR

TECHONOMYDAY 2018 is an event offering exclusive interaction with hundreds of tech peers. This year will be the first of many to come, hosting dozens of influencers and expert speakers.

 

CDODAY

0

CDODAY 2018 is an event offering exclusive interaction with hundreds of CIO/CDO peers. This year will be the first of many to come, hosting dozens of influencers and expert speakers.

Thema: CDO Geschikt/Ongeschikt

 

CIO Dinershow

0

Op 27 maart vindt vanaf 18:00 uur de negende CIO Dinershow plaats in de sfeervolle Orangerie te ’s-Hertogenbosch. Naast de nodige inhoudelijke kennis en de uitreiking van de TIM Awards biedt deze avond volop entertainment, een heerlijk bourgondisch diner en de mogelijkheid tot netwerken met de top van de Nederlandse CIO’s en IT-leveranciers.

Voorafgaand aan de CIO Dinershow vindt vanaf 14:00 uur de Business Innovation Summit plaats in Villa Vught. Tijdens de Business Innovation Summit is er uiteraard veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. Deze keer zullen we daarbij dieper inzoomen op ‘Change everything!.

Wilt u meer informatie of zich inschrijven voor dit evenement? Bezoek onze website.

Business Innovation Summit

0

Voorafgaand aan de CIO Dinershow vindt op 27 maart vanaf 14:00 uur de Business Innovation Summit plaats in Villa Vught. Tijdens de Business Innovation Summit is er uiteraard veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. Deze keer zullen we daarbij dieper inzoomen op ‘Change everything!.

De negende CIO Dinershow vindt vanaf 18:00 uur plaats in de sfeervolle Orangerie te ’s-Hertogenbosch. Naast de nodige inhoudelijke kennis en de uitreiking van de TIM Awards biedt deze avond volop entertainment, een heerlijk bourgondisch diner en de mogelijkheid tot netwerken met de top van de Nederlandse CIO’s en IT-leveranciers.

Wilt u meer informatie of zich inschrijven voor dit evenement? Bezoek onze website.

1,936VolgersVolgen
0AbonneesAbonneren

Recent gepubliceerd